top of page
map background

אקדמיה וידע מקצועי

תוכניות אקדמיות

פיתוח בינלאומי הוא תחום ידע  בו ישנה מערכת יחסים סימביוטית בין התיאוריה לפרקטיקה. גישות תיאורטיות משפיעות על קידום ויישום מדיניות ברמה הלאומית והבין-לאומית, פרקטיקות של הטמעה בשטח תורמות לפיתוח גישות ותיאוריות, ולמידה משותפת מזינה הן את הפעילות בשטח, והן את העולם האקדמי. 

 

בישראל פועלות מספר תוכניות אקדמיות לתואר שני בתחומי הפיתוח הבין-לאומי והסיוע. חלק מן התוכניות הן רב תחומיות ובין-לאומיות, ומשלבות סטודנטים מתחומי ידע שונים ומדינות שונות, תוך הבנה שרב-תחומיות היא מהותית בלימוד פיתוח וסיוע.  מכיוון שהעיסוק בפיתוח ובסיוע הוא רב תחומי ויכול להתקיים במרחבים אקדמיים שונים, ישנו מגוון רחב של תכניות לתואר ראשון ושני העוסקות בתחומים משיקים ומשלימים לפיתוח בין-לאומי וסיוע הומניטרי.

התוכנית ללימודי פיתוח בינלאומי (גלוקאל) הינה תכנית ייחודית ללימודי מוסמך המתמקדת בפיתוח בינלאומי מזווית קהילתית. על רקע תהליכי הגלובליזציה הכלל עולמיים, ארגוני פיתוח בינלאומיים הופכים לבעלי תפקיד מרכזי בשיפור איכות החיים של יחידים וקהילות באזורים מתפתחים ברחבי העולם. תהליך זה מעמיק את הקשר בין חברות שונות וחושף את אנשי המקצוע לאתגרים שונים הנובעים מעבודה בסביבה החברתית החדשה. במסגרת תכנית זו, יילמדו הכוחות הבינלאומיים המעצבים את הפיתוח של קהילות וחברות במדינות בעלות אפיונים סוציו-אקונומיים נמוכים. התכנית מספקת לימודי מבוא עם דגש על לימוד תיאורטי של תחומי המחקר יחד עם ידע מעשי משטח דרך בחינת עבודתם של ארגוני פיתוח בינלאומיים לא-מדינתיים. כהשלמה לידע האקדמי, הלימודים בתכנית יקנו כלים שיאפשרו התאמה של הידע הנלמד לעבודה בשטח. המפגש בין הידע למעשה יושלם על-ידי התמחות בת סמסטר אחד, בשנה השניה ללימודים, בפרויקט המנוהל על-ידי ארגון פיתוח בישראל או בחו"ל. בנוסף, מספר מצומצם של סטודנטים יוכל להעשיר את ידיעתו בתחום דרך פניה ל מסלול מחקרי . במסלול זה ינתן דגש לקשר בין התיאוריה למעשה דרך בחינת מקרים ספציפיים מרחבי העולם. בתוכנית גלוקאל לפיתוח בינלאומי ניתן לבחור במסלול לימוד "פיתוח ומגדר" או "הגירה בינלאומית ופיתוח" כמסלולי התמקצעות. בנוסף התוכנית מאפשרת לימוד במסלול מחקרי וכתיבת תזה.

התוכנית ללימודי אפריקה באוניברסיטת בן גוריון בנגב מזמינה אתכם ללימודי תואר שני במסלול של קהילות בר-קיימא באפריקה.

  • תוכנית לימודים באנגלית במערכת מלאה מתוכננת לשנה וחצי (שלושה סמסטרים): שנה בקמפוס וסמסטר פרויקט מעשי באחת ממדינות אפריקה והשלמת עבודה מסכמת.

  • במהלך הסמסטר השלישי ללימודים, על הסטודנטים לבלות לפחות 3 חודשים של התמחות/פרויקט מחקר ביבשת אפריקה. 

  • יום לימודים אחד בשבוע בקמפוס. 

  • מלגות מחקר למועמדים מתאימים.

תוכנית רב-תחומית המרוכזת על פני שנת לימודים אחת בלבד (יומיים בשבוע) ומקיפה מגוון רחב ביותר של נושאים הקשורים בניהול מצבי חירום, בהם תקשורת והסברה במצבי חירום, היבטים אתיים ומשפטיים של ניהול מצבי חירום ואסון, שיקום לאחר אסון ובנייה מחדש של שגרה וחוסן, פסיכולוגיית אסונות ועוד. בתוכנית הלימודים ישנו דגש מרכזי על חיבור בין תיאוריה לפרקטיקה – לא רק לימודים בכיתה, אלא גם התנסות מעשית, השתתפות בהכשרות, תרגילים וסיורים, והזמדנות להתמחות בארגוני סיוע הומניטרי בישראל.

התוכנית לפיתוח בר קיימה היא תוכנית לתואר שני הנלמדת באנגלית, ומכשירה סטודנטיות וסטודנטים להיות סוכני שינוי - לדעת מה באמת קורה בארצות מתפתחות, איך אנחנו משפיעים עליהן והן עלינו, מהן הסוגיות הגלובליות והמקומיות המשפיעות על אזורים אלו, ואיך רותמים את הטכנולוגיה כדי להוביל שינויים. המטרה שלנו: לשפר את איכות החיים במדינות מתפתחות דרך הבאת טכנולוגיות חדשות (לדוגמה, כאלו המאפשרות גישה למים נקיים או טכנולוגיות חקלאיות מתקדמות) וכך לצמצם את תנאים של עוני ורעב. התכנית מקדישה סמסטר ליישום הנלמד תוך עשייה שתתבצע בישראל למי שיבחר לא לנסוע, או בארץ מתפתחת שם יופעלו בפרויקטים והמחקרים.

התכנית מציעה תואר שני בגאוגרפיה ולימודי סביבה עם התמחות ניהול אזורי אסון ומצבי חרום. 

מציאות בארץ ובעולם מכתיבה התמודדות עם השלכותיו של תיעוש הולך וגובר, טבע קיצוני והפכפך והסלמת הטרור. האסונות הם בלתי צפויים, ולכן ישנה חשיבות גבוהה לתכנון ושיפור תהליכי המניעה והמוכנות, ההתמודדות והטיפול באסון – עד לשיקום. התכנית לגאוגרפיה ולימודי סביבה מזמינה אותך להשתלם באחד התחומים החשובים של היום והמחר, ולהשתלב עם תום הלימודים במערכות השונות העוסקות בהתמודדות עם אסונות ומצבי חירום.

התוכנית מתמקדת בהתמודדות עם אסונות טבע, אסונות תעשייתיים, תרחישי טרור קונבנציונליים ובלתי קונבנציונליים, מגפות ועוד...התוכנית מקנה הכשרה והתמחות בהתמודדות עם מצבי חירום באמצעות הנחלת ידע תאורטי ומעשי ובהקניית כלי ניתוח מגוונים לקבלת החלטות באסונות ומצבי חירום ומילוי תפקידי מפתח במשק החירום. התוכנית מושתתת על עקרונות "מעגל האסון" ובה התייחסות ממוקדת אל כל אחד מהעקרונות: תכנון, מניעה, מזעור, מענה, תמיכה ושיקום. בתוכנית מרצים מיטב המומחים מן האקדמיה ומתחום ניהול האסונות.

העמוד בבנייה

פרטים נוספים יעלו בהמשך

laptop

הזדמנויות למלגות והתמחויות

תנאי סף

א. דוקטורנט/ית בתחומים רלוונטים, או חוקר/ת בתחומים מקצועיים או אקדמים הקשורים בפיתוח בינלאומי וסיוע הומניטרי

ב. אזרח/ית ישראל


בנוסף לתנאים הרשומים לעיל, על הזוכים/ות להתחייב לתנאים הבאים:.

  1. סיד-ישראל תהיה רשאית לפרסם את נושאי המחקר, השמות והתמונות של זוכים/ות באתר העמותה.

  2. פרסום תוצרי המחקר, או תקציר של המחקר באתר סיד ישראל

  3. קרדיט לסיד-ישראל בפרסום המאמר, עבור מענק מיוחד המיועד למחקרים המתמקדים בחדשנות- קרדיט לסיד ישראל ולתכנית פיירס לחדשנות גלובלית.

מענקי מחקר

המענק המוצע  מיועד לחוקרים וחוקרות בתחומים הרלוונטים עבור מחקר העוסק בתחומי הפיתוח הבינלאומי הסיוע ההומניטרי, ולו חשיבות לעבודת הארגונים החברים בסיד-ישראל. בנוסף, נציע בשנת 2024 מענק מיוחד המיועד למחקרים המתמקדים בחדשנות, טכנולוגיה ופעילות השוק הפרטי  בתחומי הפיתוח והסיוע בשיתוף עם תכנית פיירס לחדשנות גלובלית.  

גובה המענק הינו בין 20,000-5000 ש״ח

ההרשמה פתוחה עד לתאריך 19/05/2024

מסלול ב

מלגה בגובה של עד  10,000 ש״ח לעובדי ועובדות ארגונים חברי סיד-ישראל הלומדים לתארים מתקדמים במסלולים המתמקדים בפיתוח בינלאומי  וסיוע הומניטרי במוסד אקדמי בישראל המוכר למל״ג בשנה״ל התשפ״ד.

מסלול א

מלגה בגובה של עד  10,000 ש״ח לסטודנטים/ות ישראלים/יות לתארים מתקדמים במסלולים המתמקדים בפיתוח בינלאומי (פיתוח קהילות בינלאומי/ פיתוח בר-קיימה) או בסיוע הומניטרי במוסד אקדמי בישראל.

תנאי סף לקבלת המלגה:

א. סטודנט/ית לתואר שני או שלישי במסלולים המתמקדים בפיתוח בינלאומי (פיתוח קהילות בינלאומי/ פיתוח בר-קיימה) או בסיוע הומניטרי אקדמי בישראל בשנה״ל התשפ״ד.

מלגות

המלגה המוצעת  מיועדת לסטודנטים/יות לתארים מתקדמים. בנוסף, סיד-ישראל מציעים מלגה מיוחדת המיועדת לסטודנטים המועסקים בארגונים החברים בקהילת סיד-ישראל, זאת במטרה להעשיר את הידע בקהילת הפיתוח והסיוע בישראל, ולתמוך באנשי מקצוע בתחילת דרכם.

גובה הממלגה הינו כ 10,000 ש״ח

ההרשמה לשנת הלימודים התשפ״ד נסגרה, פרטים על המלגה לשנת הלימודים הבאה הקרוב

תכנית המלגות והמענקים של סיד-ישראל

סיד-ישראל הוא ארגון הגג של הקהילה המקצועית הישראלית בתחומי הסיוע ההומניטרי והפיתוח הבין-לאומי. סיד פועלת ליצירת סביבה מקצועית מסייעת, המבוססת על החלפת ידע וניסיון, יצירת מפת דרכים ברורה עבור עשייה ישראלית בעולם. 


תכנית העמיתים/ות סיד-ישראל (SID Fellowship) נוסדה מתוך השקפת עולם שהמחקר האקדמי והפרקטיקה בתחומים אלו שזורים זה בזו, ונועדה לקדם תחומי ידע הקשורים בפיתוח בינלאומי וסיוע הומניטרי,  ולסייע לחוקרים וחוקרות להתקדם ברמה האקדמית והמקצועית.

מלגות והתמחויות

bottom of page